Conflictul dramatic

          Prezenţa conflictului dramatic este o altă trăsătură specifică acestui gen literar. În expoziţiune, autorul pune faţă în faţă două grupări politice adverse: cea de la putere, condusă de Zaharia Trahanache, şi cea din opoziţie, reprezentată de Nae Caţavencu. Această situaţie se evidenţiază în schimbul de replici din prima şi a doua scenă, dintre prefectul judeţului, Ştefan Tipătescu, şi poliţistul Pristanda.

           Conflictul piesei porneşte de la un fapt aparent mărunt, însă cu urmări foarte mari, care constituie intriga: Zoe Trahanache pierde o scrisoare de dragoste primită de la Tipătescu, scrisoare care, ajunsă în posesia lui Caţavencu, devine o armă de santaj. Acesta ameninţa cu publicarea ei în ziarul "Răcnetul Carpaţilor", în cazul în care nu i se susţine candidatura ca deputat.

          Desfăsurarea acţiunii prezintă o serie de răsturnări de situaţie care provoaca râsul: Zoe decide să primeasca "târgul", dar Tipătescu pune să fie arestat Caţavencu, pe care soţia prezidentului îl eliberează; Trahanache descoperă o polită falsificată cu care Caţavencu ridicase o suma de bani din avutul statului şi crede că şi scrisoarea este un fals; are loc o mare întrunire electorală, prilej pentru rostirea de discursuri interminabile prin care aleşii poporului îşi demonstrează lipsa de cultură şi demagogia.

          Punctul culminant îl constituie momentul în care venerabilul prezident, domnul Zaharia Trahanache, anunţă numele lui Agamiţa Dandanache, fapt ce produce o încăierare între cele două grupări politice adverse. Caţavencu pierde pălăria în captuşeala căreia se află scrisoarea. Cetăţeanul turmentat o regăseşte şi o returnează "andrisantului".

          Conflictul se rezolvă şi deznodământul ne înfăţisează împăcarea foştilor rivali politici. Caţavencu este obligat nu numai să renunţe la pretentiile sale, dar chiar să conducă petrecerea dată în cinstea alegerii lui Agamiţa, candidatul trimis de la centru.