Dansul şi muzica

DANSUL ŞI MUZICA:SURSE DE ENERGIE

 

 

                             Specialiştii au demonstrat rolul extraordinar pe care muzica şi dansul îl au în descărcarea tensiunilor, în reducerea stresului, în redescoperirea propriei persoane şi mai ales eliberarea celor mai profunde emoţii. Încă din preistorie oamenii au simţit nevoia de a se elibera. Dansurile în jurul focului,dansurile războinicilor dar şi cele senzuale au rădăcinile departe în timp, acolo unde omul a început să se exprime, să se elibereze de energii negative sau să se încarce cu altele pozitive. Viaţa la limitele naturalului a dat naştere unor moduri de exprimare pline de libertate, sunetele inspirate dintotdeauna de natură au fost stimulii mişcărilor la fel de libere ale corpului omenesc. Cu timpul, dorinţa omului de cunoaştere, propria-i dezvoltare, s-au reflectat în dezvoltarea atât a muzicii cât şi a dansului, dar de fiecare dată acestea au fost în directă legătură cu dorinţa de exprimare a sentimentelor fără a apela la cuvinte.

               Revărsarea energiilor şi a simţurilor pe care oricare dintre noi le are în adâncuri, pe ritmuri muzicale, eliberarea corpului şi a sufletului de tensiuni fizice sau mentale pot ajuta la detaşarea de lumea în care trăim şi care nu întotdeauna ne dă senzaţia că acolo ne-ar fi locul. Muzica poate fi ascultată în surdină sau forţe; totuşi s-a demonstrat că cele mai eficiente sunete pentru relaxare sunt ale instrumentelor de percuţie, tonalităţile joase fiind în măsură de a acţiona la nivelul creierului, producând acea stare de încetinire a controlului raţionalului asupra realităţii, până la aproape pierderea lui.

                    

 

          Schimbările de ritm au un rol important, dar frumuseţea este însăşi naturaleţea mişcărilor şi libertatea prin care te poţi dezlega de lanţurile grele ce te apasă. Bune sau rele, încărcăturile tale emoţionale vor ieşi rând pe rând dincolo de trup, atrase de sunete, de ritmuri, ca-ntr-un adevărat ritual tribal. Odată ce muzica e terminată şi dansul încheiat, vei reveni gol de toate poverile pe care le purtaseşi cu tine şi plin de energii totalmente pozitive.