Caracterizare

         Delta Dunării este limitată la sud-vest de podișul Dobrogei, la nord de cel al Basarabiei, iar în est se varsă în Marea Neagră. Delta Dunării este traversată de paralela de 45° latitudine N și de meridianul de 29°, longitudine E. La nord, brațele Chilia șiMusura formează granița cu Ucraina. Delta ocupă, împreună cu complexul lagunar Razim-Sinoe 5050 km², din care 732 km² aparțin Ucrainei, Deltei românești revenindu-i o suprafață de 2540 km². Este încadrată de limane și lacuri adiacente și cuprinde sute de lacuri între brațe, dintre care câteva zeci de mari dimensiuni. Datorită celor 67 milioane de tone de aluviuni aduse deDunăre, Delta Dunării crește anual cu aproximativ 40 m².

 

       Biologii au constatat ca la varsarea in Marea Neagra apele Dunarii contin pe langa carbonat de calciu, mult plancton si fauna microscopica. Aici, molustele si crustaceele, intalnesc un mediu excelent pentru o proliferare rapida. Marile cantitati de resturi organice ale acestor vietati sunt transportate prin intermediul curentilor marini spre sud, iar valurile marii, in miscarea lor neobosita macina aceste resturi, asigurand plajelor nisipul cel mai fin posibil. Delta Dunarii este inca un mediu salbatic, aspru la prima vedere, dar deosebit de generos in ceea ce priveste adapostul si hrana ce sunt puse la dispozitia fiintelor ce vietuiesc in sanul sau.

 

       Un paradis natural se intinde la varsarea Dunarii in Marea Neagra, acolo unde fluviul isi incheie lunga calatorie de 2 860 km (1 788 de mile) de la izvorul sau din Muntii Padurea Neagra din Germania. Secole de-a randul, suprafata Deltei s-a extins datorita malului adus de fluviu, formandu-se astfel o retea de canale, de lacuri, de insule acoperite cu stuf, de paduri tropicale, de pasuni si de dune de nisip care acum acopera o suprafata de aproape 5 640 km2 (2 200 de mile patrate). Acest incredibil taram al apelor adaposteste peste trei sute de specii de pasari si nenumarate specii de pesti, de la sturioni la crapi si bibani, in timp ce varietatea de 1 150 de specii de plante cuprinde de la liane impletite pe trunchiurile copacilor in padurile de stejar pana la nuferi. Nu e, deci, de mirare ca UNESCO a desemnat Delta Dunarii ca fiind o "Rezervatie a Biosferei".