Basmul

Definiție

Basmul este o specie a genului epic: popular sau cult in care se prezinta intamplari la care participa personaje supranaturale dar si reale ce trec prin intamplari fabuloase.Basmul sustine ordinea valorica a binelui, de aceea deznodamantul este unul fericit, fortele binelui triumfand impotriva fortelor raului.

Tipar narativ

Basmul respecta un tipar narativ, intrucat indiferent de numarul de secvente indentificat de diferiti cercetatori, el este aproximativ acelasi. De regula tiparul narativ contine 4 secvente narative inegale ca lungime si consistenta:

1. starea de echilibru

2. tulburarea echilibrului

3. actiunea de recuperare a echilibrului

4. restabilirea echilibrului si rasplatirea eroului .

Formule specifice ,fenomenul triplicarii

In compozitia basmului identificam o serie deformule specifice: expresii stereotipe  care au functii foarte precise.

Formulele initiale "a fost o data  ca niciodata" . au rolul de a introduce cititorul in lumea fabuloasa a basmului. Expresia "a fost odata  "  indica un timp al inceputurilor: "illotempore"(acel timp) cand totul era posibil iar intamplarile erau unice si irepetabile.

 

Formulele mediane "Si  inainte cu poveste ca de-aicea mult mai este", etc, sunt menite  sa intretina atentia cititorului /ascultatorului. Pot avea un rol clar in delimitarea secventelor  narative.

Formulele finale "Si-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa"  au rolul de a readuce cititorul in lumea reala, spulberand vraja.

Tot in compozitia basmului identificam fenomenul triplicarii (fenomenul de inmultire  cu 3, multiplicarii cu 3): personaje, obiecte, intamplari. Apar asadar cifre magice 3,7,9,12, obiecte cu incarcatura magica (oglinda, peria, cutitul, amnarul, basmaua), expresii specifice ("zi de vara pana-n seara", "la soare te puteai uita dar la dansa ba") si motive specifice (unele dintre ele devenind toposuri): motivul calatoriei, imparatului fara urmasi, labirintului, drumului, probelor initiatice.