CE INVATAM ASTAZI...

CE DESCOPERIM

Cartea este obiectul principal care ajută la educarea omului şi nu încetează să îşi arate utilitate şi eficienţa. În ciuda tuturor acestor foloase pe care le aduc cărţile, în zilele noastre, tot mai puţine persoane ştiu cât de importantă este o carte şi, cu atât mai puţin, din ce este alcatuită aceasta.

REŢINEM:

CARTEA este o scriere cu un anumit subiect, tipărită şi legată în volum. Ea cuprinde, în general, opere de diverse feluri, creaţii ale gândirii şi ale simţirii umane. 

Dacă este mai amplă, o lucrare unitară se poate segmenta în volume separate; de exemplu: Fraţii Jderi de Mihail Sadoveanu, Cireşarii de Constantin Chiriţă sau Winnetou de Karl May.

PĂRŢILE COMPONENTE ALE UNEI CĂRŢI

COPERTA reprezintă învelişul protector al unei cărţi. 

COTORUL este partea laterală din stânga, unde se lipesc sau se cos filele cărţii.

FASCICULA este o parte a unei lucrări unice, publicată în etape; fasciculele se pot reuni într-un volum unitar.

FILELE sunt foile de hârtie care alcătuiesc cartea.

COPERTA I cuprinde: numele autorului, titlul cărţii, denumirea colecţiei sau a seriei, editura, ilustraţia de copertă.

COPERTA A IV A poate oferi: informaţii sumare privind autorul sau subiectul cărţii, informaţii despre colecţia în care apare cartea, alte date (preţul, apariţiile precedente etc.), ilustraţii.

Pe COTOR se pot menţiona autorul, titlul, editura, numărul volumului sau ordinea acestuia într-o colecţie.

AUTORUL este persoana care a creat opera cuprinsă într-un volum.

TITLUL  este un cuvânt, un grup de cuvinte sau un text aşezat la începutul unei lucrări, pentru a indica sugestiv tema sau conţinutul acesteia.

PAGINA este faţa unei file.

INTERIORUL CĂRŢII

PAGINA DE TITLU ŞI CUPRINSUL

PAGINA DE TITLU este prima sau a III a pagină a cărţii; de cele mai multe ori, ea urmează după o filă albă care o desparte de copertă. Pagina de titlu reia informaţiile de pe copertă şi, uneori, le completează.

CUPRINSUL, TABLA DE MATERII sau SUMARUL este o listă aşezată la începutul sau la sfârşitul cărţii; în cadrul acesteia, sunt enumerate capitolele şi subcapitolele, titlurile textelor din carte, cu indicarea paginii corespunzătoare.

AŞEZAREA ÎN PAGINĂ

ALINEATUL ESTE:

  • un rând retras într-un text, pentru a marca schimbarea ideii;
  • un fragment de text sau paragraf care începe cu un asemenea rând.