Verificarea cunostintelor

Sa rezolvam

1.Suma a trei numere naturale consecutive este 42. Sa se afle cele trei numere.

Indicatie de rezolvare:

Notam cu primul numar necunoscut, al doilea va fi , iar al treilea .Se urmareste enuntul problemei si se obtine o ecuatie in ce se rezolva.

 

2.Mihai colectioneaza carti de joc.Daca ii cere colegului sau 3 carti ,el va avea un numar de carti egal cu  40% din 800.Cate carti de joc avea inainte Mihai?

Care este necunoscuta din cadrul acestei probleme si cum interpretam rezultatul obtinut?

Indicatie de rezolvare:

Consideram numarul de carti ale lui Mihai  ca fiind .Se citeste cu atentie enuntul problemei, se scrie numarul de carti ale lui Mihai in functie de datele ce se cunosc si se rezolva ecuatia obtinuta.

 

3.Fiind data ecuatia   , sa se alcatuiasca un enunt de problema pentru aceasta ecuatie.

Indicatie de rezolvare:

Un enunt posibil de problema este: Sa se afle un numar natural stiind un sfert din numar este egal cu diferenta dintre numar si 12.

 

 

Reflectati...

Ionut este elev in clasa a VII-a si in vacanta intersemestriala, s-a inscris intr-o tabara la munte.In prima zi, Ionut a avut de parcurs un ttraseu montan.Traseul a fost strabatut in patru etape, dupa fiecare etapa copiii luand o pauza de 10 minute.In prima etapa a parcurs 2/7 din intreg traseul,in a doua etapa 1/4 din cat a ramas de parcurs, iar in etapa a treia 1/3 din restul drumului,in ultima etapa a mers 2000 de metri. Ajuns la capatul traseului, Ionut doreste sa afle cati km a avut intregul traseu.

  • Se poate rezolva aceasta problema cu ajutorul ecuatiilor?
  • Care este necunoscuta si cum arata in limbaj matematic ecuatia atasata acestei probleme?
  • Ce Interpretare are rezultatul obtinut prin rezolvare problemei?