Lupta pentru apărarea ţării

 După urmărirea lui Petru Aron, care se refugiase în Polonia, Ştefan cade la înţelegere cu regele Cazimir, restituindu-i cetatea Hotinului, ceea ce atrage duşmănia regelui UngarieiMatei Corvin. Într-o luptă decisivă la Baia (1467), pe valea Moldovei, oastea ungurească este înfrântă, regele fiind rănit de trei săgeţi şi o lovitură de lance. Ştefan năvăleşte în Ardeal pe urmele armatei ungureşti în retragere şi îşi asigură liniştea la graniţa apuseană a ţării.

Bătălia de la Codrii Cosminului (1497)  a avut drept combatanţi pe Ştefan cel Mare, domnitorul moldovean şi regele Ioan I Albert al Uniunii Polono-Lituaniene. Bătălia a avut loc în Codrii Cosminului având ca rezultat o victorie importantă a moldovenilor.

 În iarna anului 1474 sultanul Mehmet al II-lea a trimis în Moldova o oaste de  120.000 de oameni, cu misiunea de a supune pe domn şi a-i nimici oastea. Ştefan îşi organizează tabăra în faţa Vasluiului în locul numit Podul Înalt şi în ziua de 10 ianuarie 1475, înainte de a se lumina de ziuă, a dat atacul pe neaşteptate. Marea oştire a turcilor s-a clătinat şi s-a destrămat într-o învălmăşeală cumplită. Locul mlăştinos, ceaţa, necunoaşterea terenului, a mărit tulburarea turcilor, care s-au retras.

    "[...] le-au ieşit înaintea turcilor mai sus de Vaslui la Podul Înalt. I-a biruit Ştefan Vodă, nu aşa cu vitejia, cum cu meşteşugul. Ca întâi au pârjolit iarba pretudindenea, de au slăbit caii turcilor...i-au cuprins pe turci negura, de nu se vedea unii pe alţii şi Ştefan Vodă trimise oameni peste lunca Bărbatului ca să-i amăgească cu buciume şi trâmbiţi."

Grigore Ureche, Letopiseţul Ţării Moldovei