Specii periclitate din întreaga lume

RINOCERUL NEGRU

rinocer

Rinocerul negru este originar din zonele centrale din Africa. Are până la 1,6 metri înălţime şi aproximativ 3 m lungime, şi cântăreşte de la 680 la 1360 de kg. Coarnele sale sunt alcătuite din cheratină, care au o mare cerere pe piaţă internaţională. Braconajul acestei specii de rinocer, pentru coarnele sale, este o afacere profitabilă şi a dus la o scădere drastică a populaţiei. Creatura, care a fost gasită din belşug la începutul secolului 20, se luptă pentru supravieţuire, cu numai 3610 rinocerii negri care trăiesc in prezent. Rinocerul negru din Africa occidentală, o sub-specie de rinocer negru, este cel mai afectat, cu mai puţin de 10 exemplare rămase in lume.

BROASCA ŢESTOASĂ MARINĂ

testoasa marina

Broasca ţestoasă marină caracterizată de o cavitate bucală conică, care seamănă cu un cioc de uliu si trăind în recifele tropicale, broasca ţestoasă marina este una dintre speciile cele mai ameninţate cu dispariţia. Caracteristicile sale de identificare includ carapace colorate şi gheare puternice prezente în fiecare inotătoare. Populaţia broaştelor ţestoase marine este în scădere din cauza ratei lente de reproducere şi a activităţilor umane, cum ar fi utilizarea de ouă pentru consum şi uciderea acestora pentru carne si carapace.

ŢESTOASA ALIGATOR

testoasa aligator

Broasca ţestoasă aligator - cunoscută ca cea mai mare broască ţestoasă de apa dulce din America de Nord, broasca ţestoasă aligator arată ca o specie de broască ţestoasă clasică din cauza aspectului său. Aceasta şe identifică printr-o cavitate bucală ca niste falci, un cap imens, carapace cu ţepi şi o coadă groasă cărnoasă. Factorii responsabili pentru numărul mic de broaşte ţestoase aligator sunt vânătoarea pentru captivare, carapace şi carne.

URSUL PANDA GIGANT

panda

Ursul panda gigant este un mamifer nativ din partea central-vestică si sud-vestul Chinei. Deşi este un carnivor, aproximativ 99 % din alimentaţia sa e reprezentată de bambus. Panda gigant are 1,5 m lungime, 75 cm inălţime şi cântăreşte 115 kg. Populaţia actuală de panda gigant este de 239 de exemplare, ce trăiesc în captivitate, în China, şi 27 în afara Chinei. Se presupune că în jurul anului 1600 urşii panda gigant erau încă prezenţi în sălbăticie. Chiar dacă numărul lor este în creştere, Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii este încă sceptică cu privire la excluderea acestei specii din lista de animale pe cale de dispariţie.

ANTILOPA GIGANTICĂ SABLE

 

sable

Antilopa gigantică Sable este o sub-specie de antilope Sable. Originară din Angola, cel mai des e intâlnită în regiunea dintre râul Cuango şi râul Luando. Cu picioare de 115 - 140 cm inălţime, această creatură cântăreşte aproximativ 238 kg.

TIGRUL SUMATRAN

tigrul sumatran

Tigrul sumatran este cel mai frecvent intâlnit pe insula Sumatra din Indonezia. Are 234 cm lungime şi cântăreşte în jur de 136 kg. Acest tigru are dungi mai restrânse în comparaţie cu alte specii. Se estimează că există mai puţin de 500 tigri de Sumatra rămaşi în întreaga lume. Acest declin se datorează braconajului intens al acestei creaturi magnifice, specială pentru pielea ei preţioasă, care are o cerere mare pe piaţa internaţională.

RECHINUL MAKO

MAKO RECHIN

Rechinul mako este cel mai rapid rechin, putând înota 97 de kilometri intr-o oră. Acesta trăieşte  atât în apele reci, cât şi în cele calde, în ape de adancime mică, dar şi mare. Chiar dacă rechinul mako nu mănâncă oameni, arată un comportament agresiv în special când este ameninţat. Captivarea rechinului mako pentru sport este cauza principală a declinului populaţiei acestei specii. 

PAPAGALUL VERDE

papagalul verde

Papagalul verde - caracteristicile distinctive ale acestui papagal pe cale de dispariţie sunt culoare inchisă a capului, corp verde, un piept gri şi coada maro închis. Asemănător cu alte specii de papagali, acesta are capacitatea unică de a imita vocea umană. Datorită acestui fapt, cererea lui pe piaţa pentru animale de companie este foarte mare, conducând la reducerea numarului de exemplare.

GHEPARDUL ASIATIC

ghepard asiatic

Ghepardul asiatic a fost odată găsit în regiunea dintre Arabia spre India, astăzi fiind limitat doar in Iran. Deşi acest ghepard este reperat ocazional in Pakistan, este un fenomen destul de rar. De aproximativ 115 cm lungime, ghepardul asiatic cântăreşte intre 35 şi 55 kg. În 2004-2005 s-a presupus că numai 50-60 gheparzi asiatici au rămas în lume, dintre care majoritatea în deşertul Kavir din Iran.

IEPURELE DE APĂ

IEPURE DE APA

Iepurele de apă este una dintre speciile cele mai ameninţate cu dispariţia din lume. Acest animal are o blana de culoare crem, o coada maro lânoasă şi dungi negre pe obraz. Se găseşte doar în deşertul Karoo în provincia Cape din Africa de Sud. Această limitare în ceea ce priveşte habitatul poate fi cauza scăderii populaţiei acestor animale la doar 200 de exemplare în întreaga lume.

VULPEA ROŞIE DE SIERRA NEVADA

vulpe sierra nevada

Vulpea roşie de Sierra Nevada ocupă poziţia a două dintre specile cele mai mici de vulpi din Statele Unite. Cel mai mult e răspândită în Insulele Channel din California. Are blană de culoare gri pe cap si roşcată pe părtile laterale. Populaţia acestora a scăzut până la 500 de exemplare şi o mare parte din această scădere se datorează vânării vulturului auriu.

LEUL DE AUR TAMARIN

leu de aur tamarin

Leul de aur tamarin cunoscut şi ca leul maimuţa, se găseşte în regiunea de coastă din Rio de Janeiro, Brazilia. Acesta este inclus pe lista speciilor pe cale de dispariţie, teritoriul acestor animale fiind mai puţin de 5000 km pătraţi. Motivul pentru declinul populaţiei acestora este vânătoarea pentru blana sa magnifică.

CIMPANZEUL

CIMPANZEU

Cimpanzeul se găseşte aproape peste tot în lume, în special în pădurile din Africa. Deşi cimpanzeul este o specie de maimuţe larg răspândită, populaţia lor a scăzut în ultimele decenii, în principal din cauza exploatării umane şi pierderii habitatului.

GORILA

GORILA

Gorila este considerată o specie pe cale de dispariţie. Se estimează că aproximativ 80 % din populaţia lor a dispărut în cursul ultimelor trei generaţii. Cauza declinului populaţiei lor este vânătoarea, degradarea habitatelor şi boli ce le-au condus spre moarte. Cele mai multe exemplare de gorile se găsesc în pădurile tropicale din Africa Central-Vestică.

NURCA EUROPEANĂ

nurca

Nurca europeană este un mamifer carnivor care trăieşte în regiunile mlăştinoase din centrul şi nordul Europei. Se aseamănă foarte mult cu nurca americană, dar este puţin mai mică. Are lungimea corpului de 30-40 cm, coada de 12-19 cm şi greutatea de 500-800 g. Masculii sunt mai mari şi cântăresc mai mult decat femelele. Blana sa este foarte apreciată (este moale, deasă şi impermeabilă), ceea ce a provocat distrugerea unui număr mare de exemplare in Europa Centrală. Astăzi este crescută în captivitate pentru a fi eliberată în mediul natural.

Nurca europeană este o specie pe cale de dispariţie datorită distrugerii habitatului natural, vânatului excesiv şi poluării mediului.